18 листопада 2011 р.

Свято і пам'ять


17 листопада 2011 року cтуденти Інституту української філології взяли участь в урочистому покладанні квітів до Посольства Чехії з нагоди Міжнародного дня студента.
  
     Мало хто знає історію виникнення цього свята. А вона є достатньо трагічною. Наприкінці 1939 року нацистська окупаційна влада в Чехословаччині придушила демонстрацію в Празі, яку проводили студенти медичного факультету Карлового університету. Демонстрація відбулася 28 жовтня на честь річниці незалежності Чехословацької Республіки. Під час цих подій студент Ян Оплетал був поранений і 11 листопада помер від ран. Похоронна процесія складалася з тисяч студентів, які перетворили її на антинацистську демонстрацію. Однак це призвело до різких заходів з боку гітлерівського уряду, зокрема до штурму Празького університету. Окупанти закрили всі чеські вищі навчальні заклади, понад 1200 студентів потрапили до концентраційних таборів. 17 листопада дев'ять студентів і викладачів було страчено без суду та слідства. На згадку про це 17 листопада було обране Міжнародним днем студентів.
 Тому студенти Інституту української філології та інших інститутів НПУ імені М.П. Драгоманова не могли залишитися байдужими до вчинку празьких студентів, до їх хоробрості. Тому за ініціативи Студентського самоврядування НПУ та студентського ректора Миколи Давидюка й була проведена ця акція.
Маємо надію, що такий захід стане щорічним та розбудить у студентів повагу до своїх побратимів.


Антон Юрченко

Немає коментарів:

Дописати коментар