9 листопада 2011 р.

Диктант національної єдності об’єднав наших студентів


Диктант національної єдності - це унікальна акція, яку Національна радіокомпанія України започаткувала ще 2000 року. Відтоді щороку у цей день українці – від великого до малого – можуть взяти участь у написанні радіодиктанту та з’ясувати, наскільки добре знають рідну мову, а ще – продемонструвати солідарність з усіма, хто любить і шанує рідне слово, хоче, щоб українці спілкувалися українською мовою, зміцнювали її позиції та розширювали сферу застосування.
Радіодиктанти рідної мови існують в багатьох країнах світу, зокрема у Польщі, Китаї, Франції.
Цьогорічний диктант проводив доцент Київського університету ім. Б.Грінченка, автор шкільних підручників з української мови та літератури Олександр Авраменко. Розпочалася акція о 13:30 за київським часом. Назва тексту – «Червона рута». Цього разу, як зазначили ведучі, акцент робився не на орфографію, а на пунктуацію.
Студенти Інституту української філології беруть участь у цьому заході вдруге, але кількість охочих збільшилася аж до 82 осіб. Приємно, що разом із студентами Диктант писали й викладачі. Подібні заходи, як виявилося, не тільки доводять любов до рідної мови, а й зближують людей, у нашому випадку студентів і викладачів. До цієї акції долучився і директор Інституту – Анатолій Васильович Висоцький. Він наголосив на важливості таких заходів для збереження нашого рідного слова та культури загалом, нагадав про болючу для нашого суспільства проблему двомовності – взагалі налаштував учасників акції на те, що навіть просто пишучи цей Диктант, вони виконують важливу справу. І це дійсно так – великі справи робляться маленькими кроками.

P.S.: Студенти Інституту щиро дякують заступникові директора Соколовій Софії Володимирівні за те, що впровадила цей проект в Інституті української філології та систематично забезпечує його проведення!


Антон Юрченко


Немає коментарів:

Дописати коментар