9 листопада 2011 р.

Тиждень української мови. Підсумки


День української писемності та мови – державне свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. За православним календарем — це день вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора та його «Повісті врем’яних літ» і починається писемна українська мова. Це свято встановлено 9 листопада 1997 року Указом Президента № 1241/97 «Про День української писемності та мови» на підтримку «ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства».
І, звичайно ж, особливо рідним цей день є для студентів Інституту української філології. Щороку до цього свята відбуваються творчі зустрічі з письменниками та журналістами, проводяться різноманітні конкурси, створюються стінгазети. Тож і цього року студенти мали «арт-підготовку» у вигляді зустрічей з Максимом Кідруком, Віталієм Капрановим, Ірен Роздобудько, Антоніною Спірідончевою минулого тижня, а напередодні свята відбувся літературний вечір із презентацією нової збірки поета-шістдесятника Івана Драча «Сивим конем». Сьогодні логічним продовженням були патріотичні стінгазети (особливо в цьому відзначились студенти 2-уск) та невеличкі повідомлення про цікаві досягнення українців, розклеєні по стінах гуманітарного корпусу. І, звичайно ж, Диктант національної єдності – більш ніж десятилітня традиція, пов’язана з цим святом. Дуже радує те, що кількість його учасників щороку зростає – а значить, зростає й кількість небайдужих до долі рідної мови у нашій країні й у світі загалом. А науковим завершенням, або остаточним підсумком святкування, буде V Всеукраїнська науково-практична конференція «Українська мова вчора, сьогодні, завтра в Україні й світі». Тож не долучитися до всіх цих подій міг хіба що найлінивіший студент.
Хотілося б, щоб любов до українського слова була для наших громадян не тільки пафосною фразою, а способом мислення й життя, бо без цієї основи ми не матимемо справжньої національної держави.
Олена Науменко

Немає коментарів:

Дописати коментар